Your Cart

KAPIOT; Ihana entisaika…

 
Kapiot ihana entisaika

 

Minä selitän innoissani entisajan kapioista, joita minullakin on kaapissani ja käytössäkin.

 

”Mitkä ihmeen kapiot?” kysyy nuori.

 

Olen törmännyt tähän kysymykseen nyt jo useampaan kertaan, joten päätinpä kertoa siitä jotain.

 

Kapiokulttuuri eli myötäjäiset tulevaa avioliittoa varten on vielä tänä päivänä käytännössä useissa maissa eri muodoissa. Suomessa se oli vielä äitini nuoruudessa n. 50 vuotta sitten.

 

No, mitä ne kapiot sitten ovat?

 

Kapiot eli myötäjäiset on hyvin vanha perinne, joka tarkoittaa morsiamen perheen sulhasen perheelle antamaa lahjaa esim.raha tai lehmä.

 

Kapiokulttuuri on alkanut Suomessa jo 1600- luvulla. Vuosien saatossa tämä käytäntö on monesti muuttanut muotoaan. 1960-luvun lopulla tämä tapa on haihtunut Suomesta kokonaan.

 

Suomessa 1950–60 luvulla kapiot olivat liinavaatteita, jotka morsian avioliiton solmittua vei myötäjäisinä uuteen kotiinsa.

 

Nuoret naiset keräilivät kapioita kirstuun, monet aloittivat keräilyn jo hyvin varhain. Nuoren naisen kihlausaikana vauhti kiihtyi. Äidit, isoäidit, tädit neuvoivat ja auttoivat nuorta morsianta loihtimaan mitä upeimpia taidenäytteitä, joihin oli tapana kirjailla morsiamen nimikirjaimet (tulevan sukunimen). Kapiokirstu oli puolestaan sulhasen kädentaidon näytös tai kirstun saattoi valmistaa myös isä tai isoisä.

 

 

Liinavaatteet kuten vuodevaatteet, pöytäliinat, pyyheliinat, astialiinat ym. ommeltiin itse, usein jopa itse valmistamistaan pellavakankaista. Laadukasta puuvillakangasta myös käytettiin varsinkin myöhäisemmässä vaiheessa. Liinat koristeltiin kauniisti pitsein ja kirjailuin. Äitini kertoi hymyillen ” Yleensä pitsit liinoihin virkattiin itse, mutta me oltiin sen verran uudenaikaisia ja ostettiin pitsit kaupasta.”

 

Liinat valmistettiin rakkaudella ajatellen tulevaa avioliittoa ja perhettä. Liinat olivat laadukasta materiaalia, sillä niiden oli tarkoitus säilyä pitkään jopa perinnöksi tuleville sukupolville. Kapiot olivat niin sanotusti naisen turva ja omaisuus.

 

Valmiit liinat silitettiin ja laitettiin säilöön kapiokirstuun odottamaan, kunnes ne vietiin avioliiton solmittua omaan uuteen yhteiseen kotiin. Näitä kauniita taidolla tehtyjä liinoja käytettiin erityisinä hetkinä kuten hääyönä, tärkeimmissä juhlissa ja tietysti yövieraille annettiin parhaimmat pyyheliinat sekä pedattiin kauneimmat lakanat vieraita varten.

 

Minullakin on äitini tekemiä kapioita, astiapyyhkeitä ja pitsilakanoita nimikoituna. Näitä lakanoita olen käyttänyt verhoina ja pöytäliinoina tärkeimmissä perhejuhlissa. Nämä ovat minulle rakkaita ja arvokkaita, kuin jonkinlaisia aarteita äidiltäni.

 

Enää nämä kapiot ovat kaunis nostalginen muisto vain.

 

Vielä tänä päivänä joissakin museoissa on nähtävänä vanhoja erittäin hyvin säilyneitä kapioita.

Vielakin sailyneita esineita

 

Pitsi on kapioiden henki

Lapsuudessani jotkut ystävistäni löysivät ihania vanhoja tavaroita, vaatteita ja liinoja mummolan vintiltä. Minäkin haaveilin, että saisin penkoa jännittyneenä mummilan vinttiä ja tehdä mielenkiintoisia löytöjä, mutta minulle se ei ollut mahdollista. Sain kuitenkin myöhemmin perinnöksi pari esinettä, jotka ovat minulla edelleen. Ne säilyvät tärkeänä muistona isovanhemmiltani ja jopa omat poikamme, jotka ovat jo nuoria miehiä osaavat arvostaa niitä.

 

Nykyaikanakin jotkut nuoret tytöt alkavat kerätä jo aikaisessa vaiheessa kauniita laadukkaita astioita ja muita kodin tavaroita tulevaa kotiaan varten. Tässä liiallisen kulutuksen aikakaudella onkin hyvä harkita tarkemmin mitä hankkii, mikä on tärkeää ja kestävää. Nykyajan ”kapiot” voivat olla sellaisia arvokkaampia tavaroita, joita käytetään vain tärkeimmissä hetkissä elämässä ja jotka säilyvät ja kulkevat muistona sukupolvelta toiselle.

 

Mielestäni on surullista, että tänä päivänä arvostetaan aivan liian vähän vanhoja esineitä, tavaroita, huonekaluja ja äidin/mummon tekemiä käsitöitä vaikka ne ovat yleensä valmistettu todella laadukkaista kestävistä materiaaleista. Uskon, että nämä ovat kuitenkin pian suuressa huudossa. Kierrätys ja kestävä kulutus on koko ajan enemmän IN.

 

Uskokaa vaan, että pitsit ovat pian taas muodissa ja mummolan kauniit liinat taas kelpaavat. Olemme tämän itse havainneet asiakkaiden innostuksesta Rauman pitsiviikolla ja muissa tapahtumissa.

 

Löytyykö sinun kaapistasi äidin, isoäidin tai isomummin aikaisia kapioita?

 

Olisi kiva kuulla myös sinun tarinasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fi