Elegantti tilaus

Miten pyyheliinat pysyvät pehmeinä?

Pyyheliinat pysyvät pehmeinä kolmella keinolla.

Pyyheliinat pysyvät pehmeinä kolmella keinolla. Omien kokeilujeni jälkeen olen löytänyt nämä kolme ratkaisua monien ideoiden ja ohjeiden joukosta, joilla saan säilytettyä pyyheliinat parhaiten pehmeänä.

  1. Alhainen pesulämpötila
  2. Huuhteluaine (olemassa on myös monia luonnonmukaisia huuhteluaineita)
  3. Kuivausrumpu

Tuomme maahan ja myymme itsekin pyyheliinoja. On siis tärkeää saada selville kaikenlaista tietoa, jota voi jakaa, sillä monenlaisia kysymyksiä tulee eteen jatkuvasti.  Tämä kysymys on yksi yleisimmistä kysymyksistä.

Puuvilla omassa ympäristössään

Olen lukenut monista eri lähteistä neuvoja ja ohjeistuksia siitä, miten pyyheliinat saadaan pysymään pehmeinä. Olen antanut asiakkaillenikin monesti näitä kyseisiä vinkkejä. Harmikseni olen kuitenkin todennut, kokeilujeni jälkeen, etteivät ne kaikki olleetkaan niin toimivia.

 

Nyt siis kerron oman kokemukseni pohjalta, miten olen saanut pyyhkeet pysymään pehmeinä.

Ensinnäkin olen ihmetellyt jo vuosia miksi kaikki pyyhkeemme aina kovettuvat, olkoon ne sitten laatupyyhkeitä tai mitä tahansa. Meillä on ollut käytössä monen merkkisiä pyyhkeitä vuosien varrella.

Olen pessyt pyyheliinat aina 60 asteessa. Huuhteluaineella niistä on kyllä tullut paremman tuoksuiset ja pehmeämmät, mutta tällöin myös imukyky vähän heikentyy, mutta mielestäni ei olennaisesti.

Pesenkö pyyheliinat kylmällä vai kuumalla?

Jostain luin jopa, että mitä kuumemmalla pesee, niin sitä pehmeämmäksi tulee. Kokemukseni on aivan päinvastainen.

 

Meillä myytävänä olevien pyyhkeiden pesulämpötila suositus on 30 astetta, vaikkakin ne voi hyvin pestä myös 60 asteessa. 30 astetta tuntuu todella alhaiselta. Tehtaassa kerrottiin meille, että tässä lämpöasteessa pestyt pyyhkeet kuitenkin säilyvät vuosia, niin kuin uutena. Olin aluksi jopa vähän kiukkuinen tästä suosituksesta, sillä pyyhkeethän pitää pestä kuumalla, niin kuin on aina opetettu.

 

Olen myöhemmin tullut siihen tulokseen, että tässä lämpötilasuosituksessa on sittenkin jotain itua. Äitini sanoi yhtenä päivänä, kun puhuimme tästä suosituksesta, ”minähän pesen ne aina 90 asteessa, eikä niille mitään tapahdu”.

 

Vähän minua hymyilytti, koska olimme siskoni kanssa ihmetelleet jo vuosia, että miksi vanhempiemme pyyhkeet ovat aina ihan niin kuin korppuja.

 

Ja jos tarkemmin ajattelee, niin 90 asteessa peseminen ei ole myöskään kovin ekologista eikä taloudellista.

Olen testaillut uusia pehmeitä pyyhkeitämme eli puuvillafroteisia eri lämpötiloissa. Niin kauan kun pesin ne haaleammalla vedellä, ne säilyivät pehmeinä. Kun otin käyttöön pesulämpötilaksi 60 astetta, niin ne tuntuivat kovemmalta saman tien. Kuumassa pesussa puuvilla myös kutistuu enemmän. Puuvillan kutistuessa ymmärrettävästi sen ilmavuus häviää ja kuitu tuntuu karheammalta.

 

Miten ne mikrobit?

 

No eikö pyyhkeet sitten pidä pestä ainakin 60 asteessa, että mikrobit kuolevat?

 

Uskon, että nykyajan pesuaineet sekä pesukoneet ovat todella tehokkaita ja pesevät pyykin puhtaaksi alemmassakin lämpötilassa. Jos kuitenkin haluat varmistua siitä, että pyykkisi tulee tarpeeksi puhtaaksi ja mikrobit lähtevät, on olemassa vanhanajan keino eli etikka, joka puhdistaa, desinfioi sekä haihduttaa pahat hajut pois. Jos tykkäät, että pyykit tuoksuvat hyvältä, niin on myös tuoksullista pyykkietikkaa. Samalla kun etiikka desinfioi pyykin, se puhdistaa myös pesukonetta (itselläni käytössä piparmintun tuoksuinen.)

 

En kuitenkaan ole asiantuntija näissä mikrobi asioissa, joten en väitä totena mitään, sillä joissakin lähteissä lukee, ettei puuvilla puhdistu alle 60 asteessa.

 

Pyyheliinat on tärkeä pestä usein ja jos käytössä on jatkuvasti samat pyyhkeet, niin on kyllä hyvä vaihtaa ne 2-5 vuoden välein. Pyyheliinatkin kuluvat ja kovassa käsittelyssä puuvilla kärsii.

 

Pyyhkeet pehmeiksi kuivausrummulla

 

Mieheni oli puhunut jo vuosia silloin tällöin, että kuivausrumpu olisi niin hyvä ja sitten hän sai viimein ähelmän, että meille on kerta kaikkiaan hankittava kuivausrumpu.

 

Omasta mielestäni pyykin piti saada kuivata aivan luonnollisesti. Kesällähän on mukavaa laittaa pyykit ulos kuivamaan, niin siellä lämmössä ja tuulenvireessä ne kuivavat nopeasti ja niistä tulee niin ihanan raikkaita ja pehmeitä. Mutta kesää on vain vähän ja muuna aikana pyykkien kuivattaminen sisällä saattaa olla jopa terveydelle haitallista.

 

Vastusteluistani huolimatta, eräänä päivänä heti lomalle päästyään mieheni oli marssinut päättäväisesti poikamme kanssa ostamaan sitä kuivausrumpua. Kaupasta he sitten soittivat, että täällä me nyt olemme ja aiomme tuoda kuivausrummun nyt kotiin, että minkälainen ja kokoinen saisi rouvalle olla?

 

Mieheni käytti sitä ahkerammin alussa kuin minä, mutta kun olen huomannut, miten ihanan pehmeäksi ja ilmavaksi pyyheliinamme tulevat, olen minäkin alkanut käyttämään sitä innolla, enkä olisi siitä enää ihan ensimmäiseksi valmis luopumaan, vaikka ilman sitäkin ihminen kyllä pärjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fi